събота, 12 януари 2013 г.

Киви

Произхожда от девствените гори на Източна  Азия, затова обича влажна топла атмосфера, но умерена почвена влажност. Корените са плитко разположени, затова е добре постоянно около растението да има някакви растителни материали: шума, тънък пласт сено или просто малко накосена в градината трева /ако щете кажете: наскубани бурени!/. Може и по-дебел слой чист речен пясък.
Новозеландски селекционери вземат от Северен  Китай дребноплодните природни форми и след години кръстосвания и отбор са създали няколко ненадминати и до сега едроплопдни сортове: Бруно, Абод, Монти, най-едроплодния Хейуърд и др. и два сорта опрашители. До сега няма създаден сорт с достатъчна устойчивост на нашите зимни температури. Отчасти по-благоприятни са условията по Черноморието на югоизточния район, Санданско-Петричкия и Ивайловградския. В останалите райони може да се отглежда само ако ежегодно стъблата се закриват до височина 1.50 см, като около тях се изправят и връзват пръчки като “тръба” и се завиват с хартия от циментови торби – прави се въздушна изолация.
Добре е да монтирате в зоната на листата една тръба, свързана с водопроводната система, на която да монтирате  разпръсквачи – по  1-2 на  растение, за овлажняване /дъждуване/ на листата през юли и август и особено когато духат сухите горещи югозападни ветрове.  Но! – само вечер или рано-сутрин! В  никакъв случай през горещите  слънчеви часове.
Кивито,  един от многобройните видове Actinidia, или Aktnidia chinensis, както вече знаете е двудомно растение. От семената на плодовете поникват много повече мъжки  растения /70-80 %/. По никакви признаци никой не може да познае окомерно кое е мъжко, кое женско. Някои “специалисти” казват, че кората на  младите леторасти на мъжките е по-гъсто покрита с червеникави власинки. Не бих се решил да ви препоръчам това като правило. Ако сте запазили етикетите /това са паспортите на закупените растения/ ще  следвате тяхните данни при вземане на калеми за облагородяване на семеначетата. Самото присаждане правете по два-три различни начина с предпочитане “на разцеп”. Защото прихващането при кивито не е от най-леките. По-добре е да покривате присаденото растение с надупчена найлонова или полипропиленова торба,  за запазване на влажна въздушна среда около раната/.
Не е излишно да знаете, че растенията, произведени от  меристемни клетки встъпват по-късно в период на плододаване . Те  се  връщат отчасти в младенческа възраст, т.е.  държат се като отгледани от семе. Биология!…
Вижте и нашия сайт! 
                                                                                   Доц. Серафим Серафимов