събота, 12 януари 2013 г.

Kивито, което познават хората не обича нашата зима.

Температура по-ниска от -12°С  може да повреди не само леторастите, но и стъблото, дори до основата. Не всички сортове са еднакво чувствителни. Като най-капризен се сочи сортът Хейуърд – именно плодовете на този сорт се внасят от Гърция и други южни страни.
Относително по-мразоустойчив е сортът Монти, – най-дребноплодният, но високо родовит сорт. Сортоветер -опрашители /”мъжките”/ се държат нееднакво през различните години.
Като говорим за зимоустойчивост, можем да кажем, че не случайно се каза още в заглавието „което познават хората”  Науката и някои северни народи познават и някои диви видове киви като Актинидия аргута, Акт. Коломикта. Известни са и много други. Всички те имат много дребни плодове, без власинки и понякога обагрени, често с приятен  аромат. Много от тях, като аргута и коломикта, са подчертано мразоустйчиви – „сибиряци”.
Устойчивостта на зимните температури зависи в значителна степен от грижите за растенията: напояване, торене,  резитба за плододаване и формиране, регулиране на броя плодове, Кивито не страда от болести и насекоми! Трябва да не се забравя, че поливането е полезно по време на  усилената вегетация, за да има силен растеж, а през есента, когато започват”природните поливки” напояването трябва  да се спре, за да може растението да намали и спре растежа. Така, тъканите ще съдържат по-малко вода.
И въпреки всички агротехнически изисквания, кивито се нуждае от защитни грижи против измръзване. Стъблото трябва да се увие с цементова или друга плътна хартия и  найлоново фолио. Но! Най-напред около стъблото се устройва студоизолираща  „тръба” като  около него се  привръзват лескови, камъшови или каквито и да са други пръчки или тръбички и едва тогава над тях се увива хартията  и отгоре – фолио. Полезно е загребване на основата с почва, която да се покрие отчасти от изолационната обвивка Целта е стъблото да остава винаги сухо.
Стъблата на  едногодишните и двегодишни растения са многократно по-неустойчиви на мраз, затова такава защита е още по-необходима за тях. Оше по-добра защита за тях е, ако под хартията се насипе сух чамов талаш или суха горска шума, но в такъв случай фолиото /найлонът/ трябва непременно да се върже отгоре, за да се избегне намокрянето на талаша или шумата.
При условията на райони с по-тежки зими трябва всяка есен да се завива поне стъблото по посочения начин до височината на първото разклонение.
Вижте и нашия сайт! 

Серафим Серафимов