събота, 12 януари 2013 г.

“Джени” – нов- самоплоден сорт Киви

Добре известно е на всички овощари и още повече на любителите на екзотичните чуждестранни растения, че Китайската актинидия, по-известна с името на австралийското чудо-птица Киви, е двудомен лиан. За всеки 4—5 и максимално шест женски растения трябва да се засади едно мъжко. Някои любители присаждат мъжко растение на някой от клоните на женско растение и така спестяват едно място в градината си. Двудомни са  и останалите видове киви – “Аргута”, “Коломикта” и др.

От няколко години на пазара се появи нов сорт киви от вида “аргута” – еднодомно, т.е хермафродитно, което  плододава без нужда от отглеждане на  мъжко растение. Плодовете са много по-дребни от тези на “китайското” киви, при това  са без мъх, по-ароматни, по-вкусни и, което е много важно предимство – студоустойчиви.
За радост на всички ценители на този чудесен високовитаминен диетичен и вкусен плод, които изпитват затруднения в отглеждането на мъжки растения,  в списъка на ценните сортове се появи и хермафродитен сорт “китайско” киви. Наречено е “Джени”.
Читателят  на “Вестник за Градината” Г. Георгиев от Балчик  вече  държи в ръцете си  “Джени” – това растение “Киви-чудо”.
Този сорт изисква малко по-различни грижи, за да се развива и  плододава добре.
Първо, може да го засадите в двора си, но по-възможност в защитата на южна стена. Посочваме “до стена”, защото е по-лесно да се изгради опорна носеща конструкция / асмалък/. Сортът е с по-висока студоустойчивост  – няма опасност от измръзване.
Второ, засажда се в добре наторена рохкава почва – богата на растителни вещества, например в богата хумусна почва от  букови гори.
Трето, през първите две години след  засаждането не се прави никаква резитба, за да развие повече леторасти и листа – това е условие да встъпи в плододаване през третата година.  Излишната резитба забавя влизането в плододаване.
Четвърто, напоява се умерено – преовлажняването нарушава нормалния растеж и плододаване.
Пето, всяка клонка, която е плододавала три години се отрязва до основата й. Подържа се  появяване и развитие на нови леторасти. Реже се през февруари. Съкращава се на две-три пъпки  над последното коляно, което е дало плод през предшестващата година.  В това отношение почти няма разлика от резитбата за плододаване на другите сортове.
Вижте и нашия сайт! 

Серафим Ст. Серафимов