събота, 12 януари 2013 г.

Защо маслината не плододава?

Десет-годишно маслиново дърво имало плодове само веднъж. Очевидно, дръвчето е засадено в някакъв съд  и през зимния период зимува в помещение. Не е ясно дали помещението се отоплява, дали е светло, дали през изтеклите  години е сменявана почвата, дали е торено и с какво.  Не става ясно дали през зимата са окапвали листа.
Като всяко вечнозелено растение маслината има нужда от постоянна светлина, за да могат листата да преработват суровите хранителни  вещества /торовете/ в градивни пластични вещества. Без тях не може да се формират цветове или дори да започнат да се формират такива, или стават безплодни. Трябва да се има предвид, че маслината е калцефилно растение, което изисква почвата да има постоянен запас от калций /вар/ във формата на варовикови или мраморни отпадъци. Може да се внася всяка година по малко пепелина от варопекарни. Самата почвена смес трябва да бъде рохкава – да е смесена с едър пясък. Без торф. Да се избягва събиране на почва от иглолистни гори, а само от широколистни. Ежегодно трябва да се внася по 1-2 супени лъжици калиев и фосфорен тор и по половин чаена лъжичка боракс. През пролетта и есента се внася азотен тор като 1% воден разтвор  – при нужда от поредна поливка. Насипните торове се заравят като се разкопава повърхността на почвата поне до 4-5 см дълбочина. Полезно е умерено поливане с “твърда” вода, а не със снежна или дъждовна. Маслината е сухоустойчива и не понася преовлажняване на почвата. Не се бои от пряко слънчево огряване – за предпочитане е през цялото лято да бъде на открито под слънцето, но да не се допусне пресушаване.
Маслината е самооплождащо се растение, но като болшинството дървесни растения “предпочита” кръстосано оплождане, т.е. от друг сорт или просто от друго дърво.
Може би е нужно да предупредим всички любители на маслинови дръвчета да не се упражняват в резитба. Това е най-деликатната част в овощарството – не е възможно да се предаде с две-три думи. Но е нужно да се знае, че всяко прерязване на клонче предизвиква нов по-силен растеж. По-добре е да се отрязват изцяло / до основата им/ отделни клончета с цел частично просветляване, отколкото да се съкращават безогледно голям брой клончета. Излишното усилване на нов растеж ЗАБАВЯ ФОРМИРАНЕТО НА ПЛОДНИ ПЪПКИ.
Вижте и нашия сайт!                                                                                  
Доц. Серафим Серафимов