събота, 12 януари 2013 г.

AMORPHOPHALUS

Тoва  растение се числи към сем Araceae / Aronstabe/ и се отличава с особени , необичайни плодни органи във формата на колба, обвита от шпатуловиден чашелист. Мъжките и женските органи на цвета са разположени отделно: колбовидната част (плодници и тичинки) завършват с неплодна част, при някои видове много горяма и мирише странно..
Цветът може да достигне впечатляващ размер. Например на о. Суматра местен гигантски подвид A. Tilanii достига  вис. 2-5 м и шир(Дим.) 1,5м. Един такъв екземпляр от найголямото цвете на света  цъфна през май 1996 г. В Бот.градина на Бон – известно като «гигантският корен на Keu-garden»,  Лондон.
По-голяматачаст от 100-те вида на това семейство произлизат от тропическите райони на Азия и Африка.
През по-голямата част от годината растението представлава само грудка («луковица»). През дъждовния период  растението цъфти, след което се развива един-единствен лист, много голям, с  увиснала петура.
Нормално това растение се числи към куриозите на ботаническите градини. Накои от тях  се култивират, тъй Като корените са ядливи, Като на вида coniac, както и при японския вид A. Rivieri и азиатския A.carnptmulatus  и A. Bulbifer, които имат средно голяма шпатула (чашелист) във формата  на урна.
Отглеждане и размножение
Тропическитие незимоустойчиви форми са градинсдки (на открито само през лятото и са предизвикателство за градинарите като хоби, затова е нормално да се видят само в бот. Градини. Тези, които са с произход Азия и Австралия – най-разпространените видове, – имат по един лист с дълж до 2м и са пъстри, с тъмно-и светлозелени петна, а чашелистът (шпатулата) е петносана в пурпурно-червено, зелено и бяло,с диам. до 2.5 см, а гинецеят (“колбичката”) завършва с гъбесто, голямо тъмночевено, стреложвидно или цилиндрично тичинково тяло.
Вижте и нашия сайт!