събота, 12 януари 2013 г.

За Мандарината

Много са любителите на екзотичните растения, които се опитват да си отгледат интересни, желани, или просто нужни за лечебни цели видове растения от семена, които или са извадили от плодове, или са получилии от приятели.  Особено ревностни любознайковци са децата. Най-често те изяждат с удоволствие мандаринката или портокала и пъхват някоя семка в почвата на първата попаднала им саксия. Радват се на кълна, на нарастващото растение с лъскави ароматни листа. И чакат …да цъфне.
Децата все пак имат време да почакат 12 – 15, че и повече години.  Такъв е биологичният срок при цитрусовите. Има случаи цъфтежът да започва след 20-годишно очакване, особено ако често губи листа през зимата или по други причини.  Само семенните растения на грейпфрута често проявяват нетърпение – първият цвят може да се появи още през първата година. Гледаш – още дребосък, а отгоре му се мъдри цветче. Понякога дори и плод се развива от него. Но след това започва истинският биологичен срок – нормално зацъфтява едва след 12-15 години. Цитрусово растение, отгледано от семе, трябва да се облгороди /ашладиса/ с пъпка от плододаващо дърво. Това е несложна операция, неведнъж описвана на страниците на “Вестник За  Градината”.
За да се извърши качествено присаждане е необходимо  да се подържа активен растеж, за  да има добро сокодвижение, т.е. кората да се “отлепва” лесно.  Разбира се, прекаленото поливане може да причини загниване на най-активните коренчета и така да наруши нормалното състояние на растението. Почвата трябва да се подържа леко влажна и в никакъв случай да не е постоянно мокра. В ченийката отдолу не търябва да се задържа вода – тя изпъжда въздуха / кислорода/ от почвата и причинява “задух” на корените.   Обикновеният  и едроплодният  лимон не бива да са на открито слънце – листата им може да прегорят и окапят. Мандарината, портокалът и грейпфрутът са по-устойчиви на пряко слънчево огряване.
Любителите и още повече децата трябва да знаят, че от мандарината и портокала не се получават добри подложки за присаждане. По-добре е да се засеят семена от лимон и грейпфрут – те имат по-пълно, по-цилиндрично гладко стъбло.
Мандаринката Ви може да си остане и като красиво вечно зелено украшение на домашната градинка. При търпение ще има удоволствие  да дочака цъфтеж и плододаване. Но през зимата е по-добре дръвчето да се държи на по-хладничко светло место  и много рядко да се полива. Полезно е да се тори поне  веднъж  месечно – за предпочитане е да се използва  течен тор, защото с него ще подхранва и други цветя. На етикета на бутилката е дадена нормата за разреждане на тора.
Не бива постоянно да се използва ножицата за безразборно рязане. Премахват се само някои клончета вътре в коронката, за да се подържа тя отворена и добре осветена. Може да се съкращават онези леторасли, които се опитват да изпреварят във височина останалите. През лятото дръвчето се чувства по-добре между други растения в градината, но ако е на тераса, саксията трябва да се обвие с горски мъх или друга материя, за да не се прегрява.
Вижте и нашия сайт!

Доц. Серафим Ст. Серафимов