понеделник, 17 декември 2012 г.

Капризен ли е ананасът?


Като всяко тропическо растение ананасът си има свои чудатости. Някакси нереално звучи, че ананасът, толкова сочно растение и още по-сочен плод, условно казано, се бои от водата. Това не означава, че не тртябва да се полива, а мярата за вода трябва да осигурява почти постоянна лека влажност на почвата. При преовлажняване загниват корените. Каква почва трябва да се  приготви? Смесват се по равно торф, гнили листа, речен пясък и добре угнил оборски тор. Така се получава рохкава почвена смес, която не допуска задържане на излишна вода.
Очевидно, това изискване може да бъде сериозно нарушено, ако подложната чиния на саксията е постоянно пълна с вода. Всъщност, това явление е много често при неопитните или прекалено влюбените любители на цветята – в порядък на презастраховане те поливат растенията много често. Не трябва да се забравя, че корените на всяко растение имат нужда от кислород. Дори строго водолюбивите като тръстиката си набавят кислород от водата. Като правило водата е антагонист на дишането на корените, защото измества въздуха от почвата.
Такава е и причината за неуспеха - грешка е поставянето на отрязания “султан” /глава/ директно във вода. Розетката се отрязва с много остро ножче с около 1.5 см от месестата част на плода. Напрашва се обилно със ситно счукани дървени въглища /може да се напраши и със сяра на прах/ и се оставя поне два-три дена на открито без никакъв похлупак и в никакъв случай да не се пъха в найлонова торбичка. Така раната започва калусиране, без опасност от загниване. Приготвя се почвена смес с описания състав, с която се напълва саксията – оставя се 3-4 см свободно място. Добре е почвената смес да се покрие с 1-2 см чист промит не много ситен речен пясък. Напоява се добре – толкова, че от дъното на саксията да изтечат 2-3 глътки вода. Изчаква се да се отцеди и пропръхне повърхността на пясъчния слой и едва тогава отрязаната розетка, с леко подсъхналата рана, се полага на пясъка, без да се заравя и измива. Саксията се покрива с найлонов плик или със стъклен звънец прерязана бутилка за минерална вода ще свърши същата работа/. Сасксията се поставя на светло топло място. Това означава, че най-благоприятното време за вкореняване е лятото.
Корени се появят след не по-малко от 15-20 дни, което може да се провери с леко разравяне на пясъка близо до отреза. След това торбичката или “капакът” се отстраняват и растението продължава да се отглежда на много светло място.
Ананасът може да зимува добре само в светло помещение при температура не по-ниска от 15°С, а добре се развива при температура над 18-20°С.
При този начин на размножение цъфтежът се появява след 3-4 години. Не се присажда.
Ако се намери и използва ананас-джудже, той се размножава с отрязване на появилите се при основата издънки, но преди да започне загиването, т.е. веднага след узряването.
Нека да повторим: не прекалявайте с поливането!!!
доц. Серафим Серафимов
Посетете и нашия сайт!