неделя, 16 декември 2012 г.

Има ли условия за маслината в София?

“И да, и не!”
Маслината  е субтропично топлолюбиво растение. Може да издържи до  -18°С. Отлично! – ще възкликнат мнозина. Да, ама не съвсем! - както казва един журналист.
През миналата година в района на гр. Кърджали бяха засадени, внесени от Испания голям брой маслинови дървета с уверението, че сортът издържа на студ до около -20°С. В  гр. Царево /бивш Мичурин/, в двора на Д.Балабанов има вече над 30-год. родовито дърво от сорта Асколано. Многогодишни дървета има в Ахтопол, особено в гр. Сандански и в околностите му. При нас в с. Велика също виреят няколко дървета. Всички те, обаче, с  изключение на това в двора на Балабанов периодично измръзват, понякога дори и стъблото. Възстановяват се винаги с прикоренови издънки.

Причината за измръзването не се крие в самата ниска температура, а вследствие на съчетание на наглед банални фактори.
Първо, когато някой казва, че маслината издържа на температура до -15-20°С, пропуска да уточни: колко дълго може да остане растението при такъв мраз без да загине. Именно, да загине, а не само да замръзне, защото много растения, включително мандарината и други цитрусови, могат да замръзнат, но без да загинат, ако се спазят някои условия и главно – много бавно размръзване. И обещаваната мразоустойчивост на испанския сорт не е ясна в този смисъл. Освен това, има значение дали насаждението е на място, открито за силните зимни ветрове.
Второ, дръвчето как влиза в зимния режим? Дали есента е продължителна с топли дни, поради което тъканите на дървото не са успели да влезат в зимен покой. Например, изминалата есен беше влажна, дъждовна и топла чак до средата на януари. Маслиновите и не само те, а и дафиновите, смокиновите и наровите дървета останаха в “будно” състояние до към Ивановските /по стар стил/ дни. Мразът ги застигна, така да се каже, “по бели гащи” и продължи много дни. Затова по цялата Черноморска крайбрежна зона имаше масово измръзване на посочените топлолюбиви видове, въпреки че температурата не премина поносимата граница от -13-14°С.
Трето, осигурено ли е достатъчно напояване и подхранване през летния период. Знайно е, че гладният по-трудно понася зимните несгоди! В този смисъл изключително важно е маслиновото дърво да расте в карбонатна /варовикова/ почва с рН над 7. При  кисела почва, каквато преобладава в Източно-странджанския район с рН до 5, маслината просто неможе да се подготви нормално физиологично за минусови температури, поради което може да страда дори при -12-13°С.
Не на последно място, успешното презимуване зависи от мястото в двора, където е  засадено дървото. Във всички случаи в неблагоприятните селища като София, тя трябва да се засади на място, което да се огрява само сутрин до към 9-10 ч. и привечер, а през останалата част от деня да бъде в сянка. Така се избягва възможността да се пробуди през по-продължителните топли дни през зимата. Тъкмо  това позволява на маслината на Д.Балабанов да не мръзне – условно, дворът му е “хладилник”. При подобни условия е издържала над две десетилетия маслината в двора на Д.Кънев в гр.Пещера, загинала едва през полярната зима на 1942 г.
Мераклията любител може да сглоби временна защитна клетка от стиропорови /с дебелина 6 см/ или поликарбонови /6 мм/ плоскости. Без допълнително осветление, но е желателно да се осигури аварийно отопление с една електрическа лампа с не повече от 25W, която да се включва само при температура под -8-10°С.
Все още не е известен сорт маслина, който да вирее безпроблемно в условията на София. Известните като по-студоустойчиви сортове маслини трябва да се приемат резервирано – годни са за отглеждане само при посочените по-горе условия.

Посетете и нашия сайт!
доц. Серафим Серафимов