петък, 31 май 2013 г.

Касис




Касиса (Ribes nigrum или още наричан черно френско грозде) е влаголюбиво растение. Предпочита неутрални или слабокисели почви. Подходящи места за отглеждане са земи със северно изложение. Най-благоприятни условия намира в полупланинските и планинските райони(проветриви места). Касиса е светлолюбиво растение, но понася и частично засенчване. На големина достига около 1 - 2 м.


Касиса има висока биологична стойност на плодовете, те са най-богатите са на витамин С и Р имат и високо съдържание на захари и органични киселини, микроелементи и други важни и полезни вещества за нашия организъм.

Касисът се използва често в алкохолната и хранително-вкусовата промишленост, тъй като има стягащ вкус, който добавя вкусови качества на много ястия и напитки: например, листата му се използват в Русия за подобряване вкуса и цвета на водката, а в Обединеното кралство се използва за направата на сайдер. От плодовете на касиса се приготвят сокове, сиропи, компоти, вино и др. При преработката на плодовете витамин С се запазва добре в продуктите.

От много древни времена касисът се ползва с лечебни цели. Той е особено полезен плод за страдащите от атеросклероза и хипертония, защото голямото количество на витамин Р пречи на дегенеративните процеси в капилярните стени. Консумацията на касис увеличава защитните сили на човешкия организъм и има профилактично действие против простудни и инфекциозни заболявания. Поради съдържащите се в касиса желязо, манган и мед, той е полезен при анемия. Количеството калий пък го прави отлична храна при сърдечна и бъбречна недостатъчност, повишено кръвно налягане и особено при болестни състояния с отоци. Установено е положителното въздействие на сока и концентрата от касис върху зрението и при диетите за отслабване. Касисът се прилага и при язва на стомаха, гастрит с повишена киселинност на стомашния сок. Пъпките, листата и клонките на касиса също съдържат витамини. От тях се получава отвара, която се използва при простуда и други заболявания.